Ropucha w norze: brytyjski przepis na kiełbaski zapiekane w cieście

Ropucha w norze: brytyjski przepis na kiełbaski zapiekane w cieście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiełbaski zapiekane w cieście to pyszne danie i sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek jedzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ropucha w norze to poetyckie określenie kiełbasek zapiekanych w lekkim cieście naleśnikowy. Kiełbaski w cieście to szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Wypróbuj. Anglicy je uwielbiają. Podajemy przepis na kiełbaski zapiekane w cieście.

Składniki

  • 1 łyżka oleju

  • 450 g kiełbasek wieprzowych, białych parzonych lub frankfuterek

  • 1 cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 100 g mąki

  • 1 jajko

  • 300 ml mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kiełbaski (około 5 minut, aż się zrumienią). Kiełbaski zdejmij z patelni, przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania o pojemności około 1,2 litra. Wstaw do piekarnika, by nie wystygły.

  • Cebulę obierz posiekaj, wsyp na patelnię i smaż 5 minut na małym ogniu. Posiekaj 3 łyżki natki pietruszki, wrzuć na patelnię i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na czas przygotowania ciasta.

  • Mąkę przesiej do miski. Ubij z jajkiem, mlekiem oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Dodaj do ciasta cebulę z natką pietruszki. Zalej ciastem kiełbaski.

  • Zapiekaj całość 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy ciasto zastygnie i się przyrumieni - danie gotowe! Podawaj na gorąco, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).