Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad

Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad
Autor: Shutterstock Roladki z udek kurczaka faszerowane pieczarkami, owinięte boczkiem i przygotowane do smażenia
łatwy
0 min
4

Roladki z filetu z udek kurczaka bardzo łatwo przygotować. Nadziewane grzybami i owinięte boczkiem roladki rozpływają się w ustach i uwodzą smakiem.  Polecam ten obłędny przepis na efektowny obiad! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczak (bez kości i skóry)
  • 100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • 80 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka lekko rozbić, aby wyrównać grubość. Płaty mięsa przyprawić z obu stron: solą, tymiankiem i pieprzem. 
  • Pieczarki pokroić na plasterki, zrumienić na rozgrzanym maśle. 
  • Na każdym plastrze mięsa ułożyć po porcji pieczarek. Zwinąć w roladkę. Owinąć każdą roladkę plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku. Roladki można przygotować na patelni lub w piekarniku. 
  • Na patelni: rozgrzać nieco oleju, zrumienić roladki z każdej strony. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut. 
  • W piekarniku: roladki ułożyć w odstępach na blasze, wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C, piec 25-30 minut. 
  • Roladki podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i gotowanymi warzywami. Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej