Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad

Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z udek kurczaka faszerowane pieczarkami, owinięte boczkiem i przygotowane do smażenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Roladki z filetu z udek kurczaka bardzo łatwo przygotować. Nadziewane grzybami i owinięte boczkiem roladki rozpływają się w ustach i uwodzą smakiem.  Polecam ten obłędny przepis na efektowny obiad! 

Składniki

  • 500 g mięsa z udek kurczak (bez kości i skóry)

  • 100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plastrach

  • 80 g pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso z udek kurczaka lekko rozbić, aby wyrównać grubość. Płaty mięsa przyprawić z obu stron: solą, tymiankiem i pieprzem. 

  • Pieczarki pokroić na plasterki, zrumienić na rozgrzanym maśle. 

  • Na każdym plastrze mięsa ułożyć po porcji pieczarek. Zwinąć w roladkę. Owinąć każdą roladkę plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku. Roladki można przygotować na patelni lub w piekarniku. 

  • Na patelni: rozgrzać nieco oleju, zrumienić roladki z każdej strony. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut. 

  • W piekarniku: roladki ułożyć w odstępach na blasze, wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C, piec 25-30 minut. 

  • Roladki podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i gotowanymi warzywami. Smacznego!

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).