Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Roladki z udek kurczaka faszerowane pieczarkami, owinięte boczkiem i przygotowane do smażenia
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Roladki z filetu z udek kurczaka bardzo łatwo przygotować. Nadziewane grzybami i owinięte boczkiem roladki rozpływają się w ustach i uwodzą smakiem. Polecam ten obłędny przepis na efektowny obiad!
Składniki
500 g mięsa z udek kurczak (bez kości i skóry)
100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plastrach
80 g pieczarek
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso z udek kurczaka lekko rozbić, aby wyrównać grubość. Płaty mięsa przyprawić z obu stron: solą, tymiankiem i pieprzem.
Pieczarki pokroić na plasterki, zrumienić na rozgrzanym maśle.
Na każdym plastrze mięsa ułożyć po porcji pieczarek. Zwinąć w roladkę. Owinąć każdą roladkę plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku. Roladki można przygotować na patelni lub w piekarniku.
Na patelni: rozgrzać nieco oleju, zrumienić roladki z każdej strony. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut.
W piekarniku: roladki ułożyć w odstępach na blasze, wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C, piec 25-30 minut.
Roladki podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i gotowanymi warzywami. Smacznego!