Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Roladki z indyka i cukinii to smaczne danie obiadowe.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Warto sięgać po mięso z indyka, bo jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Mięso z indyka jest chude i zdrowsze niż z kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Co więcej - w zależności od tego, którą część indyka przygotujemy, inaczej smakuje. Dziś proponujemy niezwykle delikatne i lekkie roladki z indyka cukinii.
Składniki
1 kg mielonego mięsa z indyka
3 młode cukinie
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki startego parmezanu.
Przygotowanie krok po kroku:
Do mielonego mięsa dodać jajko, mąkę kukurydzianą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić i dobrze wymieszać.
Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry nożem lub krajaczem do warzyw.
Z mięsa (ok. 1 łyżeczki) formować wałeczki i zawijać w plastry cukinii. Ciasno układać na dnie żaroodpornego naczynia.
Z wierzchu posypać parmezanem. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C.