Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe

2021-03-29
Roladki z indyka i cukinii
Autor: Shutterstock Roladki z indyka i cukinii to smaczne danie obiadowe.
łatwy
40 min
4

Warto sięgać po mięso z indyka, bo jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Mięso z indyka jest chude i zdrowsze niż z kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Co więcej - w zależności od tego, którą część indyka przygotujemy, inaczej smakuje. Dziś proponujemy niezwykle delikatne i lekkie roladki z indyka cukinii.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 3 młode cukinie
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki startego parmezanu.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mielonego mięsa dodać jajko, mąkę kukurydzianą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić i dobrze wymieszać.
  • Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry nożem lub krajaczem do warzyw.
  • Z mięsa (ok. 1 łyżeczki) formować wałeczki i zawijać w plastry cukinii. Ciasno układać na dnie żaroodpornego naczynia.
  • Z wierzchu posypać parmezanem. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?