Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe

Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z indyka i cukinii to smaczne danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Warto sięgać po mięso z indyka, bo jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Mięso z indyka jest chude i zdrowsze niż z kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Co więcej - w zależności od tego, którą część indyka przygotujemy, inaczej smakuje. Dziś proponujemy niezwykle delikatne i lekkie roladki z indyka cukinii.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka

  • 3 młode cukinie

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 jajko

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki startego parmezanu.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mielonego mięsa dodać jajko, mąkę kukurydzianą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić i dobrze wymieszać.

  • Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry nożem lub krajaczem do warzyw.

  • Z mięsa (ok. 1 łyżeczki) formować wałeczki i zawijać w plastry cukinii. Ciasno układać na dnie żaroodpornego naczynia.

  • Z wierzchu posypać parmezanem. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C.

Ocena: 2,7