Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Pulpety z kaczki jak z Gospody pod Rumianym Jabłkiem inspiroweane przepisem Magdy Gessler (Kuchenne Rewolucje)

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pulpety z kaczki smakują wyśmienicie z sosem pieczeniowym.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
W 7. odcinku 20. sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler zawitała do Glewa, niewielkiej wsi w Kujawsko-Pomorskiem. Zachwyciła się tam pięknem swojskiej okolicy, gospodarstwem usytuowanym nad brzegiem Wisły i pysznymi, starymi odmianami jabłek w sadzie. Ale nie tylko. Okazało się bowiem, ze właścicielka Gospody pod Rumianym Jabłkiem, może pochwalić się nie tylko pięknymi widokami i znakomitymi, lokalnymi produktami, ale także smakiem, który umożliwił jej dopracowanie przepisów do perfekcji.
Składniki
0,5 kg surowego mięsa z kaczki
0,5 kg mięsa z kaczki ugotowanego (na przykład z rosołu)
300 g podgardla wieprzowego
2 jajka
1 czerstwa chałka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie krok po kroku:
Chałkę namoczyć w wodzie, aby rozmiękła, a następnie odcisnąć nadmiar wody.
Mięso z kaczki i podgardle zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać wszystkie rodzaje mięsa z namoczoną chałką.
Dodać 2 jajka, 2 posiekane drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrobić dokładnie masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły.
Z tak przygotowanej masy formować kuliste pulpety, panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanym, oleju.
Pulpety podawać z sosem pieczeniowym, kopytkami lub ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska