Przepiórki nadziewane jabłkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepiórki po latach przerwy coraz częściej znowu goszczą na polskich stołach. Warto je jeść, bo mają zdrowe, chude i bogate w białko mięso. Są też bardzo smaczne - sprawdźcie naszą propozycję - przepiórki z jabłkami.
Zobacz przepis: Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 2 jabłka
- łyżka rodzynek
- pół łyżki majeranku
- 4 plastry boczku
- 3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone przepiórki wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować przez 5 minut. Wyjąć z wody i odsączyć.
- Przygotować farsz. Na tarce zetrzeć jabłka, dodać rodzynki, majeranek i dokładnie wymieszać.
- Boczek pokroić na plastry. Na aluminiowej foli położyć po jednej przepiórce, wypełnić farszem i posolić (uwaga na sól, boczek może być już słony). Przepiórki przykryć plastrami wędzonego boczku.
- Zawinięte w folię przepiórki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Po tym czasie lekko otworzyć folię, polać przepiórki miodem i piec dalej, aż się zarumienią.
- Gotowe podawać. Można je udekorować plastrami pomarańczy i goździkami.