Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]
![Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_468110807.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczone piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową to pyszne danie obiadowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Salsa to rodzaj pikantnego, orzeźwiającego dodatku do mięs, na bazie warzyw lub owoców, rodem z kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj jest ostra i aromatyczna, dzięki czemu świetnie podkreśla delikatne rodzaje mięsa, na przykład kurczaka. Proponujemy przepis na pieczonego kurczaka z salsą brzoskwiniową.
Składniki
4 połówki piersi kurczaka
2 łyżki octu winnego
4 łyżeczki przyprawy chili
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Salsa brzoskwiniowa:
1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
W ceramicznej miseczce wymieszaj ocet, chili, tymianek, kminek oraz pieprz. Powstałą mieszaniną natrzyj piersi kurczaka. Możesz wstawić natartego kurczaka na jakiś czas do lodówki.
Następnie przełóż kurczaka do wyłożonej folią aluminiową formy keksówki. Kurczaka wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 200°C.
Składniki sosu wymieszaj.
Upieczone porcje kurczaka wyłóż na talerz, obok nałóż porcje salsy.
Danie świetnie smakuje z ryżem.