Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]

2021-03-29
Pieczony kurczak z salsą brzoskwiniową
Autor: Shutterstock Pieczone piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową to pyszne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Salsa to rodzaj pikantnego, orzeźwiającego dodatku do mięs, na bazie warzyw lub owoców, rodem z kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj jest ostra i aromatyczna, dzięki czemu świetnie podkreśla delikatne rodzaje mięsa, na przykład kurczaka. Proponujemy przepis na pieczonego kurczaka z salsą brzoskwiniową.

Polecamy także:

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie

Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie

SKŁADNIKI

  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki przyprawy chili
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  •  
  • Salsa brzoskwiniowa:
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
  • 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ceramicznej miseczce wymieszaj ocet, chili, tymianek, kminek oraz pieprz. Powstałą mieszaniną natrzyj piersi kurczaka. Możesz wstawić natartego kurczaka na jakiś czas do lodówki.
  • Następnie przełóż kurczaka do wyłożonej folią aluminiową formy keksówki. Kurczaka wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut  w temperaturze 200°C.
  • Składniki sosu wymieszaj.
  • Upieczone porcje kurczaka wyłóż na talerz, obok nałóż porcje salsy.
  • Danie świetnie smakuje z ryżem.