Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]

Piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową [kurczak na meksykańską nutę]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone piersi kurczaka z pikantną salsą brzoskwiniową to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Salsa to rodzaj pikantnego, orzeźwiającego dodatku do mięs, na bazie warzyw lub owoców, rodem z kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj jest ostra i aromatyczna, dzięki czemu świetnie podkreśla delikatne rodzaje mięsa, na przykład kurczaka. Proponujemy przepis na pieczonego kurczaka z salsą brzoskwiniową.

Składniki

  • 4 połówki piersi kurczaka

  • 2 łyżki octu winnego

  • 4 łyżeczki przyprawy chili

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  •  

  • Salsa brzoskwiniowa:

  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń

  • 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W ceramicznej miseczce wymieszaj ocet, chili, tymianek, kminek oraz pieprz. Powstałą mieszaniną natrzyj piersi kurczaka. Możesz wstawić natartego kurczaka na jakiś czas do lodówki.

  • Następnie przełóż kurczaka do wyłożonej folią aluminiową formy keksówki. Kurczaka wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut  w temperaturze 200°C.

  • Składniki sosu wymieszaj.

  • Upieczone porcje kurczaka wyłóż na talerz, obok nałóż porcje salsy.

  • Danie świetnie smakuje z ryżem.

Ocena: 5