Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody

Pieczony kurczak z jabłkiem i czerwoną cebulą - znakomity obiad na pierwsze chłody

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak z jabłkami i cebulą to propozycja na wspaniały jesienny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mięso kurczaka jest delikatne i lekkostrawne, jego białko zawiera cysteinę – aminokwas, który przyspiesza leczenie kaszlu i infekcji dróg oddechowych. Jabłka warto jeść ze skórką, która zawiera mnóstwo antyoksydantów, a także składniki, które dobroczynnie wpływają na płuca. Owoce te mają też sporo błonnika korzystnie działającego na pracę przewodu pokarmowego. Polecamy pieczonego kurczaka z jabłkiem i cebulą.

Składniki

  • kurczak (ok. 1.5 kg)

  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól, pieprz

  • 4 jabłka

  • 2 małe czerwone cebule

  • kilka śliwek

  • kilka pomidorów koktajlowych

  • ½ szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka posyp przyprawami, posól.

  • Jabłka umyj i pokrój (nie obieraj), cebulę obierz i posiekaj. Śliwki przepołów i wypestkuj, pomidorki umyj.

  • Dno żaroodpornego naczynia wyłóż częścią jabłek i cebuli. Połóż kurczaka i obłóż go resztą jabłek i cebuli oraz śliwkami i pomidorami.

  • Całość polej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.

  • Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.

  • Piecz ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając kurczaka bulionem.

 

 

Ocena: 3,3