Pałki z kurczaka w miodzie

Pałki z kurczaka w miodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pałki kurczaka w miodzie można grillować lub piec w piekarniku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lada moment zacznie się sezon grillowy. Dlatego warto już przygotować sobie nowe smaczne przepisy na dania z grilla. Polecamy lepiące i słodkie pałki z kurczaka marynowane w miodzie, sosie sojowym i koncentracie pomidorowym.

Składniki

  • pałki z kurczaka (podudzia)

  • łyżka miodu

  • łyżka oliwy

  • dwie łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka myjemy i osuszamy. Na każdym podudziu robimy ukośne nacięcia.

  • Składniki na marynatę mieszamy, następnie smarujemy nią każdy kawałek kurczaka.

  • Czekamy 30 min i wstawiamy pałki do lodówki na całą noc.

  • Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, kurczaka układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.

  • W trakcie pieczenia kurczaka należy odwracać na drugą stronę.

  • Pałki tak samo można przyrządzić na grillu, tyle że pieczemy je nieco krócej, ok. 25-30 min, osmarowując marynatą.

Ocena: 3,5