Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Mielone mięso z makaronem w serze - rewelacyjny obiad z makaronu i mielonego mięsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mielone mięso z makaronem w serze najlepiej przygotować z makaronu ziti lub rigatoni.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Mielone mięso z makaronem w serze to niezwykle aromatyczna zapiekanka pachnąca cynamonem i gałką muszkatołową. Znakomity przykład połączenia kuchni włoskiej z amerykańską.
Składniki
1 opakowanie makaronu ziti lub rigatoni
0.5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
1 puszka sosu pomidorowego
1 szklanka mielonego parmezanu
2 jaja
1 i 1/4 filiżanki mleka
3 łyżki masła
szczypta mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Nastaw piekarnik na temperaturę 160 st. C. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i uduś na niej obraną i posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej mięso. Smaż wszystko, często mieszając i rozdzielając mięso.
Kiedy wołowina się zbrązowi, odsącz nadmiar płynów i dodaj do mięsa sos pomidorowy. Chwilę podduś wszystko razem i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Teraz do sporego żaroodpornego naczynia przełóż połowę ugotowanego makaronu. Na wierzch połóż podsmażone wcześniej mięso.
Połowę parmezanu wymieszaj ze szczyptą cynamonu i wyłóż na wierzch wołowiny. Następnie całość przykryj pozostałym makaronem.
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Kiedy się rozpuści zdejmij je z ognia i zacznij powoli dolewać do roztrzepanych jajek.
Powoli mleczno-jajeczną masę wylej na makaron z mięsem. Wszystko posyp resztą sera.
Wstaw do gorącego piekarnia i piecz przez ok. 30 minut. Kiedy środek będzie już brązowy posyp całość mieloną gałką muszkatołową.
Zapiekaj dalej prze kolejne 5 minut.