Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym

Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatka wieprzowa świetnie komponuje się z porem w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dobrej jakości łopatka wieprzowa nadaje się znakomicie na delikatne, soczyste i kruche kotleciki, które odpowiednio przyprawione i podane z aksamitnym, porowym sosem smakują obłędnie.

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej

  • 1 por

  • 2 opakowanie śmietanki kremówki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanki wody

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy wymieszać i posypać nimi plastry.

  • Smażyć po minucie z każdej strony po czym dodać wodę. Dusić pod przykryciem pół godziny.

  • Pora pokroić w krążki i zeszklić na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

  • Gdy por zmięknie, a czosnek lekko się zrumieni zaprawić śmietaną.

  • Mięso podawać z sosem porowym i ziemniakami z wody.

Dieta seniora! Czytaj >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6