Łopatka wieprzowa duszona w sosie porowym

2021-03-29
Łopatka wieprzowa w sosie porowym
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa świetnie komponuje się z porem w śmietanie.
łatwy
60 min
4

Dobrej jakości łopatka wieprzowa nadaje się znakomicie na delikatne, soczyste i kruche kotleciki, które odpowiednio przyprawione i podane z aksamitnym, porowym sosem smakują obłędnie.

Dieta seniora! Czytaj >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 por
  • 2 opakowanie śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy wymieszać i posypać nimi plastry.
  • Smażyć po minucie z każdej strony po czym dodać wodę. Dusić pod przykryciem pół godziny.
  • Pora pokroić w krążki i zeszklić na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
  • Gdy por zmięknie, a czosnek lekko się zrumieni zaprawić śmietaną.
  • Mięso podawać z sosem porowym i ziemniakami z wody.