Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut

Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatka duszona z papryką i selerem to danie pochodzące z kuchni azjatyckiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Łopatka duszona z papryką i selerem to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Znakomicie smakuje więc z ryżem, ale również dobrze można podać je z makaronem, i to niekoniecznie chińskim. Proste składniki i dobrze dobrane przyprawy, to sekret tego dania, które przygotujesz w kilka chwil.

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej

  • 1 świeża czerwona papryka

  • 1 nieduży kawałek selera

  • 1,5 łyżki masła

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka keczupu

  • szczypta mielonego chili

  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać mąkę i łyżkę oleju, wymieszać.

  • Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę lub paski. Selera obrać i pokroić w słupki.

  • 2/3 oleju wlać na patelnię i mocno rozgrzać na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć 3 minuty cały czas mieszając.

  • Dodać paprykę, selera, masło i cukier. Przyprawić keczupem i chili, smażyć chwilę nadal mieszając.

  • Na koniec skropić danie sosem sojowym. Podawać z ryżem.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.