Jak przygotować kurze nóżki z rodzynkami po turecku?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lubisz połączenie mięsa z suszonymi owocami? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na udka po turecku! Aromatyczne ryż, słodycz rodzynek i suszonych moreli oraz rozpływające się w ustach mięso kurczaka to doskonałe połączenie. W sam raz na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 udka kurze lub 8 pałek
- 20 dag ryżu
- duża cebula
- 10 dag suszonych moreli
- łyżka rodzynek
- łyżeczka masła
- łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone udka natrzeć solą i pieprzem.
- Posiekaną cebulę przesmażyć na gorącym oleju.
- Do cebuli włożyć udka dodać umyte rodzynki, drobno pokrojone suszone morele i łyżeczkę cynamonu. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
- Ugotować ryż na półtwardo.
- Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę ryżu.
- Na ryżu ułożyć udka razem z sosem.
- Przed włożeniem do piekarnika potrawę przykryć folią aluminiową.
- Piec 20 minut w temperaturze 150 stopni.