Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Kurczak w śmietanie z parmezanem - szybkie danie z efektem "wow"

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kurczak w śmietanie z parmezanem to aromatyczna potrawa we włoskim stylu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kurczak w śmietanie z parmezanem to błyskawiczne i bardzo smaczne danie z piersi kurczaka, które jednocześnie może zrobić znakomite wrażenie na gościach. To bardzo proste danie, które smakuje jak elegancki obiad. Znakomite rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na długie przygotowania.
Składniki
6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
1/4 szklanki białego wina
1 opakowanie dowolnego makaronu
1 posiekana biała cebula
0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
1 łyżka posiekanego czosnku
2 szklanki creme fraiche
1/2 szklanki startego parmezanu
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż piersi kurczaka na dużym ogniu. Gdy się zarumienią z obydwu stron, dodaj wino, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut, aby kurczak nie był surowy. W międzyczasie ugotuj makaron.
Usmażonego kurczaka wyłóż na deskę do krojenia i pokrój w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę.
Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurczakiem. Na koniec posyp startym parmezanem.