Kurczak w śmietanie z parmezanem

2021-03-29
Kurczak w śmietanie z parmezanem
Autor: Shutterstock Kurczak w śmietanie z parmezanem to aromatyczna potrawa we włoskim stylu.
łatwy
30 min
4

Kurczak w śmietanie z parmezanem to błyskawiczne i bardzo smaczne danie z piersi kurczaka, które jednocześnie może zrobić znakomite wrażenie na gościach. To bardzo proste danie, które smakuje jak elegancki obiad. Znakomite rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na długie przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 opakowanie dowolnego makaronu
  • 1 posiekana biała cebula
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 szklanki creme fraiche
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż piersi kurczaka na dużym ogniu. Gdy się zarumienią z obydwu stron, dodaj wino, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut, aby kurczak nie był surowy. W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Usmażonego kurczaka wyłóż na deskę do krojenia i pokrój w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę.
  • Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurczakiem. Na koniec posyp startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?