Kurczak w śmietanie z parmezanem - szybkie danie z efektem "wow"

Kurczak w śmietanie z parmezanem - szybkie danie z efektem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak w śmietanie z parmezanem to aromatyczna potrawa we włoskim stylu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurczak w śmietanie z parmezanem to błyskawiczne i bardzo smaczne danie z piersi kurczaka, które jednocześnie może zrobić znakomite wrażenie na gościach. To bardzo proste danie, które smakuje jak elegancki obiad. Znakomite rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na długie przygotowania.

Składniki

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka

  • 1/4 szklanki białego wina

  • 1 opakowanie dowolnego makaronu

  • 1 posiekana biała cebula

  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki

  • 1 łyżka posiekanego czosnku

  • 2 szklanki creme fraiche

  • 1/2 szklanki startego parmezanu

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • sól i pieprz 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż piersi kurczaka na dużym ogniu. Gdy się zarumienią z obydwu stron, dodaj wino, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut, aby kurczak nie był surowy. W międzyczasie ugotuj makaron.

  • Usmażonego kurczaka wyłóż na deskę do krojenia i pokrój w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę.

  • Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurczakiem. Na koniec posyp startym parmezanem.

Ocena: 1,8