Kurczak pieczony w pomarańczach: przepis + WIDEO

Kurczak pieczony w pomarańczach: przepis + WIDEO

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kurczak pieczony w pomarańczach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kurczak pieczony w pomarańczach to efektowne i niezwykle smaczne danie, które zachwyci wszystkich biesiadników. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwycający. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w pomarańczach.

Składniki

  • kurczak w całości

  • 4 pomarańcze

  • 4 łyżki miodu gryczanego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • sok z cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • tymianek

  • rozmaryn

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • mielona papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki i ziół przygotuj marynatę.

  • Kurczaka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Wstaw na noc do lodówki.

  • Następnego dnia dokładnie umyj pomarańcze, osusz je i pokrój w ósemki.

  • W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, a na nich połóż mięso i polej je pozostałą marynatą. Obłóż mięso świeżymi ziołami.

  • Zapiekaj mięso przez 1,5 godz. w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

  • Podawaj z ziemniakami i powstałym sosem.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka

Ocena: 0