Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis

Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Królik duszony z grzybami jest  kruchy, ale nie suchy i pełen aromatu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Królik ze świeżymi grzybami i polentą (inaczej mamałygą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą) jest doskonałym daniem obiadowym dla wszystkich zdrowych, chorych, grubych i chudych. Mięso królika zalecane jest przede wszystkim dzieciom, seniorom, rekonwalescentom i osobom na diecie. Białko mięsa króliczego jest łatwiej przyswajalne, niż inne gatunki mięs. Jest też wyjątkowo chude. Smakosze cenią sobie delikatne, kruche mięso królicze. Ten przepis na duszonego królika z grzybami pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.  

Składniki

  • 1 tuszka królicza wagi ok. 1 kg

  • 3 łyżki masła śmietankowego lub 2 łyżki masła klarowanego

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 20 dag świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych (kurki, prawdziwki) lub uprzednio obgotowanych maślaków, koźlarzy, podgrzybków

  • 1 łyżeczka igieł rozmarynu oberwanych z gałązki liść laurowy

  • 3/4 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Królika pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go.

  • Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.

  • Podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości.

  • Dodać grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika.

  • W razie potrzeby doprawić. Podawać z polentą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą. 

Ocena: 0