Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Królik duszony z grzybami jest kruchy, ale nie suchy i pełen aromatu.
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Królik ze świeżymi grzybami i polentą (inaczej mamałygą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą) jest doskonałym daniem obiadowym dla wszystkich zdrowych, chorych, grubych i chudych. Mięso królika zalecane jest przede wszystkim dzieciom, seniorom, rekonwalescentom i osobom na diecie. Białko mięsa króliczego jest łatwiej przyswajalne, niż inne gatunki mięs. Jest też wyjątkowo chude. Smakosze cenią sobie delikatne, kruche mięso królicze. Ten przepis na duszonego królika z grzybami pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.
Składniki
1 tuszka królicza wagi ok. 1 kg
3 łyżki masła śmietankowego lub 2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
4 ząbki czosnku
20 dag świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych (kurki, prawdziwki) lub uprzednio obgotowanych maślaków, koźlarzy, podgrzybków
1 łyżeczka igieł rozmarynu oberwanych z gałązki liść laurowy
3/4 l bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Królika pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go.
Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości.
Dodać grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika.
W razie potrzeby doprawić. Podawać z polentą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą.