Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
2022-05-16
łatwy
25 min
4
Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!
SKŁADNIKI
- 450 g zimnego puree ziemniaczanego
- 350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)
- 250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej
- 3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane
- 1 jajko, lekko rozmącone
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
- 100 g tartej bułki
- 3 łyżki oleju
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.
- Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?