Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowym

Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczne kotleciki jagnięce z sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowymto tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu, dzięki dodatkowi kawowego sosu. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • 20 dag schabu jagnięcego z kością

  • łyżka stołowa melasy

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżki stołowej miodu

  • 1 mała łyżeczka ostrej papryczki

  • ok.100 ml mocnej kawy z ekspresu

  • oliwa do smażenia

  • kminek

  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oczyścić i opłukać, smażyć z obu stron ok. 6min.

  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.

  • Dodać melasę, miód i papryczki ostre - pozostawić na małym ogniu i nieco odparować.

  • Gdy sos zgęstnieje, dolać  kawę, doprowadzić do wrzenia i zmiksować.

  • Zmiksowany sos  ponownie postawić na ogniu i odparować do  pożądanej gęstości.

  • Doprawić kminkiem i sokiem z cytryny.

Ocena: 0