Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowym

2021-03-29
Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowym
Autor: Shutterstock Aromatyczne kotleciki jagnięce z sosem.
łatwy
25 min
4

Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowymto tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu, dzięki dodatkowi kawowego sosu. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 20 dag schabu jagnięcego z kością
  • łyżka stołowa melasy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki stołowej miodu
  • 1 mała łyżeczka ostrej papryczki
  • ok.100 ml mocnej kawy z ekspresu
  • oliwa do smażenia
  • kminek
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyścić i opłukać, smażyć z obu stron ok. 6min.
  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać melasę, miód i papryczki ostre - pozostawić na małym ogniu i nieco odparować.
  • Gdy sos zgęstnieje, dolać  kawę, doprowadzić do wrzenia i zmiksować.
  • Zmiksowany sos  ponownie postawić na ogniu i odparować do  pożądanej gęstości.
  • Doprawić kminkiem i sokiem z cytryny.