Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami

Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami - przepis na miękką i soczystą kaczkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitowanie to tradycyjna metoda powolnego pieczenia lub smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Uda kaczki tak przyrządzone wychodzą bardzo miękkie, soczyste i pokryte chrupiącą skórką.  

Składniki

  • 4 kacze uda

  • świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek

  • 700 g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory)

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 200 ml  oliwy z oliwek

  • do smaku: świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natrzyj solą i pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem. Umieść w rozgrzanej do 100oC oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

  • W międzyczasie pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, odrobiną ziół.

  • Umieść warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 190oC piekarnika. Piecz około 30 minut.

  • Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami.

Ocena: 0