Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami

2021-03-29
Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami - przepis na miękką i soczystą kaczkę
łatwy
35 min
4

Konfitowanie to tradycyjna metoda powolnego pieczenia lub smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Uda kaczki tak przyrządzone wychodzą bardzo miękkie, soczyste i pokryte chrupiącą skórką.  

SKŁADNIKI

  • 4 kacze uda
  • świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek
  • 700 g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml  oliwy z oliwek
  • do smaku: świeżo zmielona sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzyj solą i pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem. Umieść w rozgrzanej do 100oC oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
  • W międzyczasie pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, odrobiną ziół.
  • Umieść warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 190oC piekarnika. Piecz około 30 minut.
  • Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami.