Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kinga Paruzel w finałowym odcinku "MasterChefa" przygotowała wspaniałe danie główne: kaczkę w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą. Wypróbuj ten przepis!
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- Sól, pieprz
- 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka galaretki z żurawiny
- Odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)
- Kluski z mascarpone: 200 g mascarpone
- 1 żółtko około
- 100 g mąki pszennej
- Sól do smaku
- Modra kapusta: 1/4 główki czerwonej kapusty
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 mała cebula
- 1/2 obranego jabłka
- 3 śliwki kalifornijskie
- 50 g boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7 minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować, aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.
- Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki, ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo, gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).
- Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100 ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. Całość polać sosem.