Jagnięcina w musztardzie z sałatką z suszonych fig i rukoli

2021-03-29
Jagnięcina w musztardzie z sałatką z suszonych fig i rukoli
Autor: Shutterstock Jagnięcina w musztardzie z sałatką z suszonych fig i rukoli
łatwy
35 min
4

Jagnięcina nie jest u nas zbyt popularna. Czasami warto jednak pokusić się o przygotowanie kotletów z mięsa jagnięcego, które jest niezwykle aromatyczne a jednocześnie miękkie i delikatne. Do jagnięciny świetnie zaś pasuje sałatka z rukoli z pomidorami i suszonymi figami.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety jagnięce (ok. 200 g jeden)
  • musztarda gruboziarnista
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  •  
  • Sałatka:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka ostu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki rukoli posiekanej w paski
  • 4 suszone figi przekrojone w ćwiartki
  • 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp kotlety pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię grillową, ewentualnie piekarnik, umieść na niej kotlety. Grilluj około 5 minut na jednej stronie aż zbrązowieje. Obróć i posmaruj zbrązowiałą stronę musztardą. Grilluj 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij mięso z patelni.
  • Sałatka: w blenderze połącz szalotkę, musztardę, ocet balsamiczny, pieprz i miód. Miksuj na średnich obrotach i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Do miski wrzuć figi, pomidory, rukolę i wymieszaj je delikatnie emulsją. Podaj natychmiast po przyrządzeniu wraz gorącymi kotletami.