Gulasz wołowy z pieczarkami: przepis na smaczny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gulasz z wołowiny duszony z pieczarkami to pyszne danie na rodzinny obiad. Na gulasz wybieramy tańsze kawałki mięsa wołowego: kark, łopatkę, mostek lub goleń. Wszystkie wymienione gatunki wołowiny wymagają dłuższej obróbki cieplnej, zatem przygotowanie gulaszu trzeba zaplanować (nawet dzień wcześniej), gdyż mięso będzie się dusiło od 1,5 godziny do 2 godzin. Warto jednak włożyć trochę wysiłku w przygotowanie gulaszu, aby delektować się smakiem wołowiny w aromatycznym pieczarkowym wywarze.
Wypróbujcie także przepis na Gulasz wołowy z czerwonym winem oraz Feoijadę, brazylijski gulasz
SKŁADNIKI
- 800 g wołowiny
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 500 g małych pieczarek
- bulion warzywny
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obieramy, szatkujemy drobno i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, przekładamy do większego garnka.
- Mięso kroimy w większą kostkę, podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do zrumienienia. Mięso zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy, przekładamy do garnka.
- Do garnka dokładamy zioła, sól i pieprz.
- Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień, dusimy godzinę. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulionu.
- Pieczarki kroimy na połówki, marchewkę na talarki. Na patelni podsmażamy marchewkę, gdy zacznie pachnieć karmelem, dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą sok.
- Po godzinie dodajemy do gulaszu podsmażoną marchewkę oraz pieczarki razem z sokiem, jaki puściły na patelni. Dolewamy bulionu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszają i w razie potrzeby dolewając bulionu.
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami.