Grillowany kurczak w miodowej glazurze
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kurczak z grilla - ale mniej banalny - bo w miodowej glazurze, to doskonały pomysł na danie z grilla. Aromatyczna kompozycja smaków - ostrych i słodkich to propozycja dla lubiących mniej oczywiste zestawienia.
SKŁADNIKI
- 4 skrzydełka i pałki z kurczaka
- pól łyżeczki czosnku granulowanego
- pól łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- olej lub oliwka
- sok z cytryny
- sól
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posypać wszystkie kawałki kurczaka przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na około 1-2 godz. do lodówki.
- Po tym czasie, mięso dokładnie odsączyć i ułożyć na grillu.
- Do pozostałej marynaty dodać 2 łyżki miodu i roztrzepać. Specjalnym pędzelkiem posmarować kurczaka ułożonego na grillu.
- Piec 15 minut, obracając. Podawać z plasterkami cytryny lub limonki.