Golonka na ziemniakach w kapuście kiszonej - staropolski obiad
2023-10-26
średni
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Golonka najlepiej smakuje z kapustą kiszoną. Wypróbuj ten przepis na golonkę na ziemniakach w kapuście kiszonej okraszonych boczkiem, inspirowany tradycyjną, staropolską kuchnią.
SKŁADNIKI
- 4 golonki
- 1 duża włoszczyzna (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
- 4 cebule
- 60 dag kiszonej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag boczku wędzonego
- 4 Liście laurowe
- 6 kulek pieprzu
- 6 kulek ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść golonki. Umyj je i natrzyj czosnkiem. Włóż je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Po dwóch godzinach dodaj obrane i pokrojone warzywa. Dorzuć dwie, pokrojone cebule oraz liście laurowe i pieprz. Całość gotuj, aż do momentu, kiedy golonki i warzywa będą miękkie. Tak przygotowany wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy, a z warzyw możesz zrobić sałatkę.
- Kapustę pokrój i jeśli jest zbyt kwaśna, to opłucz ją wodą. Gotuj do momentu aż będzie miękka. Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie ubij ziemniaki i dodaj do nich odcedzoną kapustę. Przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Podsmaż boczek z cebulą i dodaj do kapusty, ubitej z ziemniakami. Całość wymieszaj. Golonkę podawaj z chrzanem oraz z kapustą kiszoną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne