Golonka na ziemniakach w kapuście kiszonej - staropolski obiad

2023-10-26
Daria
Golonka na ziemniakach w kapuście kiszonej - staropolski obiad
Autor: Shutterstock Golonka na ziemniakach w kapuście kiszonej
średni
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Golonka najlepiej smakuje z kapustą kiszoną. Wypróbuj ten przepis na golonkę na ziemniakach w kapuście kiszonej okraszonych boczkiem, inspirowany tradycyjną, staropolską kuchnią.

SKŁADNIKI

  • 4 golonki
  • 1 duża włoszczyzna (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • 4 cebule
  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 4 Liście laurowe
  • 6 kulek pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść golonki. Umyj je i natrzyj czosnkiem. Włóż je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  • Po dwóch godzinach dodaj obrane i pokrojone warzywa. Dorzuć dwie, pokrojone cebule oraz liście laurowe i pieprz. Całość gotuj, aż do momentu, kiedy golonki i warzywa będą miękkie. Tak przygotowany wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy, a z warzyw możesz zrobić sałatkę.
  • Kapustę pokrój i jeśli jest zbyt kwaśna, to opłucz ją wodą. Gotuj do momentu aż będzie miękka. Obierz ziemniaki i gotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie ubij ziemniaki i dodaj do nich odcedzoną kapustę. Przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
  • Podsmaż boczek z cebulą i dodaj do kapusty, ubitej z ziemniakami. Całość wymieszaj. Golonkę podawaj z chrzanem oraz z kapustą kiszoną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Daria