Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym -  dla leniwych, oszczędnych i sprytnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią to danie genialne, z cyklu 2 w 1. Mamy  tu ziemniaki i mięso  usmażone razem, co więcej - tworzące pyszną kombinację! Placki doskonale smakują z sosem tzatziki, pomidorowym lub czosnkowym

Składniki

  • 3-4 ziemniaki

  • 1 mała lub pół większej cukinii

  • 250 g mięsa mielonego, np. z indyka

  • 3 łyżki startego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu solą, pieprzem i majerankiem.

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo cukinię ze skórką.

  • Wymieszać wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawić wszystko do smaku.

  • Solidnie wyrobić, najlepiej ręką, by masa była w miarę jednolita.

  • Smażyć dość grube placki, grubości ok. 1 cm, można nadać im kształt obręczą- po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku).

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3