Egzotyczne szaszłyki z nutą owocową

Egzotyczne szaszłyki z nutą owocową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szaszłyki  z dodatkiem curry i brzoskwiń mają oryginalny egzotyczny  smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowe szaszłyki z owocową nutą zyskują egzotyczny wyraz dzięki dodatkowi  curry. Wypróbuj nasz przepis na egzotyczne szaszłyki z dodatkiem owoców.

 

Składniki

  • 60 dag schabu bez kości

  • 2 banany

  • puszka brzoskwiń

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Otworzyć puszkę brzoskwiń i odsączyć je z zalewy, następnie pokroić owoce w grubą kostkę.

  • Schab umyć i pokroić na małe kawałki. Mięso umieścić w misce i dodać curry, pieprz i sól oraz zalewę z brzoskwiń, około pół szklanki. Schab w zalewie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

  • Obrać banany i pokroić na grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

  • Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian: kawałki brzoskwiń, plastry banana, schab i cebulę.

  • Szaszłyki piec na dobrze rozgrzanym grillu lub w piekarniku, przez około 20 minut obracając i polewając zalewą z curry.

Ocena: 5