Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Duszona gicz cielęca: przepis na włoskie osso buco

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Duszona gicz cielęca to proste i jednocześnie danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Osso buco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najpopularniejsza jest jednak wersja mediolańska, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona, a następnie duszona w winie i pomidorach. Osso buco alla Milanese podaje się z dodatkiem gremolaty, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Do tego dania używa się giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na grube plastry z kością w środku. Jak przyrządzić przysmak kuchni włoskiej, duszoną gicz cielęcą - Osso buco? Wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki
gicz cielęca z kością ok.1 kg pokrojona w grube plastry
mąka do obtoczenia mięsa
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
4 posiekane pomidory bez skóry lub puszka pomidorów we własnym soku
2 cebule pokrojone
2 marchewki pokrojone
2 łodygi selera
1 ząbek czosnku
tymianek
sól
pieprz
Na gremolatę:
1 ząbek czosnku
1 łyżka startej skórki cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i selera pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać.
Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące.
W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć.
Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować.
Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu.
W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować gremolatę. Drobno posiekać ząbek czosnku, dodać do niego startą skórkę cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Podawać posypane gremolatą oraz puree ziemniaczanym.