Duszona gicz cielęca: przepis na włoskie osso buco

Duszona gicz cielęca: przepis na włoskie osso buco

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Duszona gicz cielęca to proste i jednocześnie danie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Osso buco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najpopularniejsza jest jednak wersja mediolańska, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona, a następnie duszona w winie i pomidorach. Osso buco alla Milanese podaje się z dodatkiem gremolaty, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Do tego dania używa się giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na grube plastry z kością w środku. Jak przyrządzić przysmak kuchni włoskiej, duszoną gicz cielęcą - Osso buco? Wyjaśniamy krok po kroku. 

Składniki

  • gicz cielęca z kością ok.1 kg pokrojona w grube plastry

  • mąka do obtoczenia mięsa

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 szklanki białego wina

  • 1/2 szklanki rosołu

  • 4 posiekane pomidory bez skóry lub puszka pomidorów we własnym soku

  • 2 cebule pokrojone 

  • 2 marchewki pokrojone 

  • 2 łodygi selera 

  • 1 ząbek czosnku

  • tymianek

  • sól

  • pieprz

  •  

  • Na gremolatę:

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka startej skórki cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i selera pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać. 

  • Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące.

  • W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć.

  • Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować.

  • Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu.

  • W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować gremolatę. Drobno posiekać ząbek czosnku, dodać do niego startą skórkę cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. 

  • Podawać posypane gremolatą oraz puree ziemniaczanym

Ocena: 3,2