Cynaderki z jabłkowym cydrem: przepis na duszone nerki

2021-03-29
Cynaderki z jabłkowym cydrem: przepis na duszone nerki
Autor: thinkstockphotos.com Wieprzowe lub cielęce nerki duszone w cydrze z dodatkiem jabłek to pyszne danie obiadowe. 
łatwy
45 min
4

Cynaderki duszone z cydrem i jabłkami to pyszne danie obiadowe, które dostarcza wartościowego białka dla całej rodziny. Delikatny gulasz z nerek polubią duzi i mali. Do tego nerki wieprzowe lub cielęce należą do tanich produktów. Wypróbujcie przepis na cynaderki duszone w aromatycznym jabłkowym sosie i cieszcie się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 twarde jabłka
  • 2 szklanki cydru
  • pół szklanki śmietany
  • kawałek imbiru wielkości męskiego kciuka
  • 1 łyżka majernaku
  • 4 kopiaste łyżki klarowanego masła lub 100 ml oleju
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut. 
  • Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie,
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę masła i osmażyć nerki oprószone mąką.
  • Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż od piętki do ogonka) i dodać do nerek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać przyprawy: majeranek, pieprz i sól, zalać cydrem i dusić nerki do miękkości.
  • Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, usmażyć na pozostałym maśle z dodatkiem cukru, odrobiny soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  • Pod koniec duszenia dodać do nerek śmietanę oraz karmelizowane jabłka. Zagotować i od razu podawać.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami.