Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy

Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy
Autor: Shutterstock Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy to smaczne i sycące danie.
łatwy
90 min
4

Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem to potrawa, która z bigosem jako potrawą z kapusty ma niewiele wspólnego. Jest za to pyszny, treściwy i bardzo sycący. Znakomicie nadaje się na początek zakrapianej imprezy. Taki podkład sprawi, że goście będą nieco bardziej odporni na działanie alkoholu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cebuli
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg pieczarek
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku i udusić na nim cebulę do miękkości.
  • Gdy cebula będzie miękka dodać do niej kiełbasę. Dusić razem ok 15 min., często mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli.
  • Dodać pieczarki i dusić, aż będą miękkie często mieszając.
  • Mięso mielone przesmażyć na drugiej patelni ze szczyptą przyprawy do mielonego mięsa.
  • Gdy mięso zmieni kolor na szary, przełożyć do bigosu i dokładnie wymieszać.
  • Dusić razem jeszcze 20 min. na bardzo małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę.
  • Podgrzewać jeszcze moment, przyprawić solą i pieprzem.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej