Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy

Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy to smaczne i sycące danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem to potrawa, która z bigosem jako potrawą z kapusty ma niewiele wspólnego. Jest za to pyszny, treściwy i bardzo sycący. Znakomicie nadaje się na początek zakrapianej imprezy. Taki podkład sprawi, że goście będą nieco bardziej odporni na działanie alkoholu.

Składniki

  • 1 kg cebuli

  • 1 kg kiełbasy

  • 1 kg pieczarek

  • 0,5 szklanki oleju

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 2 puszki fasoli czerwonej

  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

  • Rozgrzać olej w dużym garnku i udusić na nim cebulę do miękkości.

  • Gdy cebula będzie miękka dodać do niej kiełbasę. Dusić razem ok 15 min., często mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli.

  • Dodać pieczarki i dusić, aż będą miękkie często mieszając.

  • Mięso mielone przesmażyć na drugiej patelni ze szczyptą przyprawy do mielonego mięsa.

  • Gdy mięso zmieni kolor na szary, przełożyć do bigosu i dokładnie wymieszać.

  • Dusić razem jeszcze 20 min. na bardzo małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę.

  • Podgrzewać jeszcze moment, przyprawić solą i pieprzem.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.