Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy to smaczne i sycące danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem to potrawa, która z bigosem jako potrawą z kapusty ma niewiele wspólnego. Jest za to pyszny, treściwy i bardzo sycący. Znakomicie nadaje się na początek zakrapianej imprezy. Taki podkład sprawi, że goście będą nieco bardziej odporni na działanie alkoholu.
Składniki
1 kg cebuli
1 kg kiełbasy
1 kg pieczarek
0,5 szklanki oleju
0,5 kg mięsa mielonego
2 puszki fasoli czerwonej
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę obrać i pokroić w krążki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej w dużym garnku i udusić na nim cebulę do miękkości.
Gdy cebula będzie miękka dodać do niej kiełbasę. Dusić razem ok 15 min., często mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli.
Dodać pieczarki i dusić, aż będą miękkie często mieszając.
Mięso mielone przesmażyć na drugiej patelni ze szczyptą przyprawy do mielonego mięsa.
Gdy mięso zmieni kolor na szary, przełożyć do bigosu i dokładnie wymieszać.
Dusić razem jeszcze 20 min. na bardzo małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę.
Podgrzewać jeszcze moment, przyprawić solą i pieprzem.