Chrupiący karmelizowany kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym

2021-03-29
Chrupiący kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym
Autor: Shutterstock Chrupiący karmelizowany kurczak i kremowy sos to para idealna.
łatwy
45 min
4

To danie inspirowane przepisami kuchni tajskiej. Połączenie słodyczy i ostrości, chrupkiej skórki i kremowego sosu. Tajemnicą idealnej równowagi jest właściwie przygotowanie kurczaka - to znaczy skarmelizowanie go tak, żeby powstała rumiana i chrupiąca skórka.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kurczaka (uda, podudzia, skrzydła)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 chili
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić, selera umyć i pokroić. Tak przygotowane warzywa zblendować razem ze szczypiorkiem, suszonym tymiankiem i niewielką ilością wody.
  • Pastę selerową przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, fasolę i posiekane chili. Gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni lub w płaskim garnku i dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Na zrumieniony karmel włożyć kawałki kurczaka i smażyć je ok 20 min kilka razy przekręcając.
  • Gdy kurczak się ładnie zrumieni na patelnię wlać sos i dodać ryż. Całość podlać niewielką ilością wody i gotować 20 min. 
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!