Chrupiący karmelizowany kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym

Chrupiący karmelizowany kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiący karmelizowany kurczak i kremowy sos to para idealna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

To danie inspirowane przepisami kuchni tajskiej. Połączenie słodyczy i ostrości, chrupkiej skórki i kremowego sosu. Tajemnicą idealnej równowagi jest właściwie przygotowanie kurczaka - to znaczy skarmelizowanie go tak, żeby powstała rumiana i chrupiąca skórka.

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka (uda, podudzia, skrzydła)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi

  • 1 puszka czerwonej fasoli 

  • 1 papryczka chili

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1 chili

  • 2 łyżki cukru

  • sól i pieprz

  • olej

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego

  • łyżka siekanego szczypiorku

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić, selera umyć i pokroić. Tak przygotowane warzywa zblendować razem ze szczypiorkiem, suszonym tymiankiem i niewielką ilością wody.

  • Pastę selerową przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, fasolę i posiekane chili. Gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni lub w płaskim garnku i dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Na zrumieniony karmel włożyć kawałki kurczaka i smażyć je ok 20 min kilka razy przekręcając.

  • Gdy kurczak się ładnie zrumieni na patelnię wlać sos i dodać ryż. Całość podlać niewielką ilością wody i gotować 20 min. 

Ocena: 0