Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Chrupiący karmelizowany kurczak w cudownie kremowym sosie kokosowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupiący karmelizowany kurczak i kremowy sos to para idealna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
To danie inspirowane przepisami kuchni tajskiej. Połączenie słodyczy i ostrości, chrupkiej skórki i kremowego sosu. Tajemnicą idealnej równowagi jest właściwie przygotowanie kurczaka - to znaczy skarmelizowanie go tak, żeby powstała rumiana i chrupiąca skórka.
Składniki
1,5 kg kurczaka (uda, podudzia, skrzydła)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego z liśćmi
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryczka chili
1 puszka mleka kokosowego
1 chili
2 łyżki cukru
sól i pieprz
olej
1 szklanka ryżu długoziarnistego
łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić, selera umyć i pokroić. Tak przygotowane warzywa zblendować razem ze szczypiorkiem, suszonym tymiankiem i niewielką ilością wody.
Pastę selerową przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, fasolę i posiekane chili. Gotować 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni lub w płaskim garnku i dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Na zrumieniony karmel włożyć kawałki kurczaka i smażyć je ok 20 min kilka razy przekręcając.
Gdy kurczak się ładnie zrumieni na patelnię wlać sos i dodać ryż. Całość podlać niewielką ilością wody i gotować 20 min.