Bitki z kurzej piersi duszone w piwnym sosie

Bitki z kurzej piersi duszone w piwnym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bitki z kurzej piersi duszone w piwie to smaczne danie obiadowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników dań mięsnych w naszej kuchni. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jest smaczna, chuda i niedroga, ale też dlatego, że znakomicie łączy się z większością warzyw, przypraw, a  nawet owoców. Dziś podpowiadamy świetny przepis na kurze bitki duszone w piwnym sosie z cebula i papryką.

Składniki

  • 4 nieduże piersi z kurczaka

  • 2 łyżki oleju i masła

  • 3 łyżki mąki

  • sól i pieprz

  •  

  • Sos:

  • 1 szklanka jasnego piwa

  • 1 szklanka bulion drobiowego

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 4 łyżki śmietany

  • tymianek

  • sól i pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połowę masła i oleju rozgrzać w garnku i zeszklić na nim posiekana cebulę.

  • Po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć chwilkę.

  • Wlać piwo i bulion, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem. Dusić 5 min. pod przykryciem.

  • Piersi przekroić na pół, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką.

  • Mięso usmażyć na rumiano na reszcie tłuszczu, po czym przełożyć do sosu i dusić 10 min.

  • Kotlety wyjąć na półmisek, a sos zaprawić śmietaną. Polać nim kotlety.

Ocena: 0