Bitki z kurzej piersi duszone w piwnym sosie

2021-03-29
Bitki z kurzej piersi duszone w piwie
Autor: Shutterstock Bitki z kurzej piersi duszone w piwie to smaczne danie obiadowe.
łatwy
35 min
4

Pierś kurczaka to jeden z najpopularniejszych składników dań mięsnych w naszej kuchni. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jest smaczna, chuda i niedroga, ale też dlatego, że znakomicie łączy się z większością warzyw, przypraw, a  nawet owoców. Dziś podpowiadamy świetny przepis na kurze bitki duszone w piwnym sosie z cebula i papryką.

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju i masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  •  
  • Sos:
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka bulion drobiowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę masła i oleju rozgrzać w garnku i zeszklić na nim posiekana cebulę.
  • Po chwili dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć chwilkę.
  • Wlać piwo i bulion, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cukrem. Dusić 5 min. pod przykryciem.
  • Piersi przekroić na pół, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką.
  • Mięso usmażyć na rumiano na reszcie tłuszczu, po czym przełożyć do sosu i dusić 10 min.
  • Kotlety wyjąć na półmisek, a sos zaprawić śmietaną. Polać nim kotlety.