Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami: oryginalny pomysł na świąteczną białą kiełbasę
Podajemy przepis na białą kiełbasę pieczoną ze śliwkami. Białej kiełbasy tradycyjnie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Żur to nie jedyne jej zastosowanie, świetnie smakuje również biała kiełbasa smażona lub pieczona. Proponujemy ciekawy przepis na białą kiełbasę pieczona z suszonymi śliwkami. Para niezbyt dobrana? Wręcz przeciwnie. Przekonajcie się sami!
SKŁADNIKI
- 6 kawałków białej kiełbasy, po jednym na osobę
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 2 cebule
- 50 g suszonych śliwek
- majeranek
- sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w piórka i chwilę podsmażyć. Część śliwek przekroić na połówki i na ćwiartki, kilka zostawić w całości, dodać do cebuli. Wymieszać i doprawić przyprawami.
- Małe naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć do niego połowę porcji cebuli ze śliwkami, posypać majerankiem, następnie ułożyć kawałki białej kiełbasy owinięte boczkiem i przykryć drugą porcją cebuli ze śliwkami. Zalać bulionem z odrobiną oleju.
- Piekarnik nagrzać do 180ºC. Kiełbasę piec około 30 minut, aż się zarumieni. Najlepiej smakuje na gorąco. Koniecznie z piekłem białego chrzanu!
Biała kiełbasa przełamana słodyczą śliwek
Biała kiełbasa tradycyjnie podawana jest na obiad lub śniadanie wielkanocne. Najczęściej serwowana jest ugotowana - jako dodatek do żurku razem z jajkiem. Można ją również zapiekać, między innymi w sosie miodowym czy z cebulką i śliwkami. Zarówno miód, jak i suszone śliwki wraz z białą kiełbasą stworzą fajny zestaw. Taki sposób podawania białej kiełbasy nie jest może tradycyjny, ale naprawdę smakuje wyśmienicie. Mocny czosnkowo-majerankowy smak kiełbasy dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami.
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?