Placki ziemniaczane inaczej - kolorowe placuszki ziemniaczane

placki-ziemniaczane-inaczej-kolorowe-placuszki-ziemniaczane.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do placków ziemniaczanych można dodać warzyw - urozmaicą smak i wygląd dania
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane - mało jest osób, które nie lubią tego przysmaku. Podpowiadamy, jak przyrządzić trochę inną wersję popularnych placków ziemniaczanych - tak aby wykorzystać w pełni to najbardziej popularne w Polsce warzywo.

Ziemniaki to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Nie zasługują na to, by ograniczać je do roli zapychacza, zwykłego dodatku do mięs, ryb czy zup. Naszą propozycją są placki ziemniaczane z warzywami - doskonały pomysł na zagospodarowanie jesiennej obfitości warzyw, a także na stworzenie z banalnych placków ziemniaczanych oryginalnego i niepowtarzalnego dania. Najlepsze są chrupiące, prosto z patelni, ale można je także odgrzać w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 30 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • cukinia,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka papryki w proszku,
  • pęczek szczypiorku,
  • strąk czerwonej papryki,
  • kubek twarożku śmietankowego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, cebulę, cukinię i marchewki oczyść, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Starte warzywa wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, przypraw papryką, solą i pieprzem.
  • Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Olej rozgrzej na patelni, nakładaj niewielkie porcje masy, lekko spłaszczając. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Podawaj na ciepło z twarożkiem.
Joanna Anczura
więcej