Placki z dyni i ziemniaków - przepis na lekkie dyniowe placuszki
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na szybkie placuszki dyniowe, idealne na lekką kolację. Placki z dyni możesz przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej. Wytrawne placki z dyni proponujemy podać z lekką sałatką z pomidorów. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 60 dag dyni
 - 30 dag ziemniaków
 - 3 jajka
 - 3 łyżki mąki
 - 1 cebula
 - pęczek koperku
 - sól i pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki.
 - Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy.
 - Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.
 - Dynię i ziemniaki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Odciskamy z masy nadmiar soku, dodajemy cebulę, mąkę i jajka. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale nie więcej. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
 - Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Podajemy na gorąco na kolację z sałatką z pomidorów.
 - Placki z dyni można też zrobić na słodko - z cukrem i śmietaną. Nie należy wówczas dodawać cebuli.