Młode ziemniaki zapiekane w oliwie
2022-05-25
łatwy
40 min
4
Młode ziemniaki to hit każdego przełomu wiosny i lata. Najchętniej podajemy je posypane koperkiem wraz z zsiadłym mlekiem. Pyszne będą również przyrządzone w inny sposób - na przykład pieczone z dodatkiem ziół i oliwy.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych, małych ziemniaczków,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól ziołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaczki dokładnie wyszorować, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natłuścić każdy oliwą, wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać oregano i solą ziołową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być zrumienione i miękkie w środku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?