Młode ziemniaki duszone w maśle
2022-06-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Młode ziemniaki duszone w maśle smakują doskonale. Jeśli raz spróbujecie, nigdy nie będziecie chcieli jeść ich inaczej. Ich maślany smak podkreślają świeże zioła. To proste i tanie danie można uzupełnić sadzonym jajkiem. Mogą również być dodatkiem do pieczonych lub grillowanych dań. Ziemniaki dusi się bez wody, tylko na maśle. Dlatego ich smak jest tak skondensowany. Absolutnie trzeba spróbować!
SKŁADNIKI
- 2 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżki kopru
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, bardzo młodych nie obierać, pozostałe wedle uznania.
- W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, dodać 1 łyżkę kopru, przykryć pokrywką i dusić przez 25-30 minut. W czasie duszenia co jakiś czas potrząsnąć garnkiem.
- Podawać posypane świeżymi ziołami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?