Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki
Magda Gessler w każdym odcinku "Kuchennych Rewolucji" dobitnie zachęca do używania lokalnych i sezonowych produktów. Oto, co zdaniem Gessler można wyczarować z sezonowych, polskich kurek. Więcej o pysznych leśnych kurkach tutaj.
Makaron z kurkami i kozim serem
Składniki:
Na patelni podsmażyć kurki i czosnek do miękkości przez około 10 minut.
Jeśli kurki nie puszczą soku, można dodać do nich odrobinę wody lub białego wina.
Do podsmażonych kurek dolać śmietanę i chwilę pogotować.
Do sosu dodać połowę sera koziego i rozpuścić.
Gotowy makaron przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pozostałym serem kozim.
Kurki świetnie komponują się z bardzo wieloma potrawami. Mają charakterystyczny smak, który jednak traci na mocy po ugotowaniu czy zamarynowaniu grzybów. Dlatego najlepiej używać grzybów świeżych, których aromat dodatkowo wzmacnia smażenie, najlepiej z masłem, czosnkiem i pietruszką.
SKŁADNIKI
- 30 dkg kurek
- jedna cebula
- masło do smażenia
- pół szklanki gęstej śmietany
- szklanka bulionu z kostki
- łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte kurki pokroić, małe pozostawić w całości.
- Cebulę obrać i poszatkować, wrzucić na patelnię i podsmażyć 5 minut.
- Do smażącej się cebuli dodać pokrojone grzyby.
- Podsmażyć całość kilka minut.
- Dodać bulion i gotować 10 minut.
- Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać sos ze śmietaną i mąką.
- Ponownie doprowadzić do zagotowania, wydawać.