Kotlety z kapusty - proste danie na bezmięsny obiad. Zdrowsze i lżejsze od tradycyjnych mielonych
2024-09-18
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety z kapusty to świetna propozycja na wegetariański obiad – są lżejsze, ale równie sycące jak tradycyjne potrawy mięsne. Dodatkowo, nie każdy jest miłośnikiem mięsa, więc warto czasem sięgnąć po przepisy na potrawy bez niego. Z pewnością będzie smacznie i zdrowo.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg kapusty włoskiej lub cukrowej - polecamy wybrać zwartą, twardą główkę
- 1 czerstwa bułka
- ok. 150 ml mleka
- tłuszcz do smażenia
- 2 jaja
- 1 spora cebula
- sól
- pieprz
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, pokrajać na części. Zetrzeć na tarce, posolić i wymieszać. Odstawić na co najmniej kwadrans, by zmiękła i puściła sok.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, dodać jaja, zrumienioną cebulę, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, a następnie starannie wymieszać.
- Z masy formować małe, owalne kotleciki, panierować w tartej bułce.
- Smażyć z dwóch stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać talarkami pomidorów i gałązkami zielonej pietruszki.
- Podawać z sosem pomidorowym, grzybowym lub chrzanowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?