Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami - przepis bezmięsny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gołąbki z włoskiej kapusty z kurkami to świetny bezmięsny przepis na rodzinny obiad. Kurki można zastąpić innymi dostępnymi w handlu grzybami: pieczarkami, boczniakami lub grzybami azjatyckimi. Zimą, można wykorzystać grzyby mrożone. Gołąbki z kurkami doskonale smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
SKŁADNIKI
- 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 100 g, czyli 1 woreczek ryżu
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- 1/2 l bulionu grzybowego (np. z grzybowej kostki bulionowej)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście kapusty sparzyć, ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, cebulę i czosnek posiekać.
- Zeszklić cebulę i czosnek na maśle, dodać kurki i smażyć przez 3-4 minuty.
- Do ugotowanego ryżu dodać cebulę razem z kurkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wszystko razem wymieszać.
- Farsz podzielić na 8 części. Na rozłożonym liściu ułożyć warstwę farszu. Zwinąć gołąbki.
- Gołąbki ułożyć w płaskim rondlu, wlać bulion grzybowy i dusić pod przykryciem przez 15-20 min.