Zakręć lato na dłużej i przygotuj słodki dżem w 3 minuty!

Nie masz doświadczenie z przetworami? Nie szkodzi! Z cukrami żelującymi Diamant nawet początkujący łatwo i szybko wyczarują aromatyczny dżem lub konfiturę. Wystarczy zmieszać cukier żelujący z owocami, zagotować, a po 3-4 minutach już możesz napełniać słoiki… o ile nie ulegniesz pokusie zjedzenia wszystkiego od razu!
Cukry żelujące Diamant - cukier 1:1, 2:1, 3:1 oraz Konfitur-Fix - to najłatwiejszy i najszybszy sposób na zachowanie na dłużej smaków lata. Krótki czas gotowania pozwala zachować piękny kolor owoców i walory odżywcze owoców oraz warzyw. W połączeniu z pektynami naturalnie występującymi w owocach, cukry Diamant pozwalają osiągnąć pożądaną, zwartą konsystencję. Sugerowana cena produktów Diamant waha się w zależności od rodzaju produktu od 3 do 7 zł.
Więcej pysznych inspiracji i owocowych ciekawostek, kolorowanki, konkursy z nagrodami i etykietki do pobrania i naklejania na słoiki, znajdziesz na stronie www.lato.slodkielaczy.pl.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 40 g świeżego imbiru
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Diamant
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj, wyczyść i pokrój truskawki na kawałki.
- Obierz i drobno zetrzyj imbir. Dodaj go do truskawek.
- Do owocowej masy dodaj cukier żelujący Diamant i dobrze wymieszaj całość.
- Gotuj wszystko przez 3 minuty, mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka.
- Tak przygotowany dżem natychmiast rozlej do słoików, dobrze je zakręć i ciesz się smakiem lata na dłużej. Smacznego!