Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

2021-03-29
Joanna Anczura
Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis
Autor: Shutterstock Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis
łatwy
25 min
4

Drożdżowe ciasto, które tradycyjnie podaje się na Wielkanoc, nie musi być pracochłonne. Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi i bakaliami – sprawdzony przepis na ciasto „bez roboty” – zrobi je nawet początkujący miłośnik gotowania. Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • 50 g drożdży
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 400 g mąki
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • cukier wanilinowy
  • 3 garście bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa) lub 1 opakowanie mieszanki keksowej
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • łyżka oleju
  • pergamin do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i smalec stopić, przestudzić.
  • Drożdże rozetrzeć z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i śmietaną, dodać jajka i żółtko, trochę mąki, wlać tłuszcz, wymieszać, dodać resztę mąki i skórkę z cytryny.
  • Wymieszać i wyrobić krótko, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
  • Ciasto ułożyć na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt (szerszy bok powinien być długości formy, w której ciasto będzie pieczone).
  • Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach przed wstawieniem do piekarnika.
  • Posmarować olejem, a następnie warstwą powideł śliwkowych, zostawiając wolne brzegi.
  • Posypać bakaliami, zwinąć od siebie w roladę, zlepić końce.
  • Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę).
  • Gdy ciasto podwoi objętość, piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 st. C.
  • Gotową roladę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Joanna Anczura