Racuchy drożdżowe z rodzynkami

2021-03-29
Racuchy drożdżowe z rodzynkami
Autor: Shutterstock Racuchy drożdżowe z rodzynkami idealne na podwieczorek lub deser
łatwy
45 min
4

Racuchy drożdżowe z rodzynkami to pyszny deser lub podwieczorek. Ich przygotowanie nie wymaga czasu, a jeśli do rodzynek dodasz inne składniki (np. owoce) będą jeszcze pyszniejsze.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 2 jaja
  • rodzynki (około 1/2 szklanki)
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie.
  • Zagnieć ciasto (mleko powinno być ciepłe) i odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego odsączone rodzynki.
  • Wymieszaj i nakładaj ciasto łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Wielkość racuchów zależy od ciebie.
  • Smaż racuchy na rumiano z obu stron.
  • Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Redakcja
więcej