Racuchy drożdżowe z rodzynkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Racuchy drożdżowe z rodzynkami to pyszny deser lub podwieczorek. Ich przygotowanie nie wymaga czasu, a jeśli do rodzynek dodasz inne składniki (np. owoce) będą jeszcze pyszniejsze.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 kostki drożdży (50 g)
- 2 jaja
- rodzynki (około 1/2 szklanki)
- szklanka oleju słonecznikowego
- cukier puder
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie.
- Zagnieć ciasto (mleko powinno być ciepłe) i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego odsączone rodzynki.
- Wymieszaj i nakładaj ciasto łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz. Wielkość racuchów zależy od ciebie.
- Smaż racuchy na rumiano z obu stron.
- Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.