Pączki pieczone w piekarniku: przepis na zdrowe pączki drożdżowe z lukrem wg babci Krysi
2021-03-31
średni
55 min
4
Takie pączki pieczone, drożdżowe, z lukrem lub posypane cukrem pudrem robiła babcia Krysia w karnawale, kiedy miała przyjść w gości gromada dzieciaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dzisiaj również upiec pączki drożdżowe. Takie pączki są zdrowsze i równie pyszne.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ z przepisami!
SKŁADNIKI
- 120 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 380 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 2 łyżki rumu (lub kilka kropli aromatu rumowego)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka (jeśli są bardzo małe to 4)
- 180 g masła
- mąka do podsypania
- marmolada do nadziana
- 1 jajko do smarowania
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok 1 z cytryny
- tyle samo wody co soku
- smażona skórka pomarańczowa do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- ROZCZYN: mleko lekko podgrzane mieszamy w miseczce z pokruszonymi drożdżami (najlepiej jakby miały temperaturę pokojową), 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut pod lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien wyrosnąć i się spienić.
- Do miski wsypujemy przez sito resztę mąki, cukier, sól, wanilię, rum dodajemy rozczyn i wyrabiamy mikserem ciasto dodając jajka oraz pokrojone masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie w kulkę. Podsypujemy stolnicę i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1,5 cm. Wykrawamy z ciasta krążki obwodu pięści, nakładamy łyżką marmoladę na środek, zlepiamy boki, ukręcamy kulkę i układamy na foremkach do pieczenia (papilotkach). Odstawiamy pączki do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).
- Układamy pączki na blasze, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
o C ok 12-15 min. - Studzimy nieco pączki. W tym czasie mieszamy składniki lukru, aby powstała gęsta, płynna masa lukrowa i smarujemy lukrem pączki z wierzchu, po czym posypujemy je skórką pomarańczową.