Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe

Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spiralne bułeczki drożdżowe mogą mieć inny niż cynamonowy smak - dodaj do nich  cytrynę lub pomarańczę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spiralne bułeczki drożdżowe, zazwyczaj cynamonowe,  to skandynawska specjalność. Jednak nie wszyscy są wielbicielami cynamonu, a nawet im może się znudzić  ten smak. Proponujemy przygotowanie spiralnych bułeczek o cytrusowym smaku - ty wybierasz, czy  będzie to bardziej orzeźwiająca cytryna, czy też słodsza i bardziej aromatyczna pomarańcza. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej  herbaty, doskonałe są też jako drugie śniadanie. Sprawdzą się też podczas modnego weekendowego brunchu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych lub około 20 g drożdży świeżych

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka, 

  • 60 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy

  • 2 i 3/4 -3 szklanki mąki tortowej

  • szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru

  • skórka otarta z 1/2 cytryny/pomarańczy

  • 2 łyżki masła

  • szczypta imbiru, 

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny/pomarańczy

  • Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże (świeże lub suche) razem z łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.

  • Mąkę przesiać, dodać lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy, sól, wanilię oraz wyrośnięty zaczyn. Chwilę wszystko wyrabiać.

  • Następnie dodawać masło w kawałkach i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i lekko klejące. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć ją folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Przygotować nadzienie - cukier połączyć ze skórką cytrynową lub pomarańczową, dodać masło i zmiksować na kremową masę. Na koniec dodać imbir oraz sok z cytryny/pomarańczy. Gotowe nadzienie chłodzić przez co najmniej pół godziny.

  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm. Posmarować go zimnym nadzieniem zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów.

  • Zwinąć ciasto jak roladę i podzielić na 8 równych plastrów. Przełożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Przykryć folią i zostawić na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.

  • Piec w temperaturze 180 C przez 25-30 min do zarumienienia skórki. Wystudzić na kratce i polać lukrem.

Ocena: 3,4