Orzeźwiająco cytrusowe spiralne bułeczki drożdżowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Spiralne bułeczki drożdżowe, zazwyczaj cynamonowe, to skandynawska specjalność. Jednak nie wszyscy są wielbicielami cynamonu, a nawet im może się znudzić ten smak. Proponujemy przygotowanie spiralnych bułeczek o cytrusowym smaku - ty wybierasz, czy będzie to bardziej orzeźwiająca cytryna, czy też słodsza i bardziej aromatyczna pomarańcza. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej herbaty, doskonałe są też jako drugie śniadanie. Sprawdzą się też podczas modnego weekendowego brunchu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 7 g drożdży suchych lub około 20 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy
- 2 i 3/4 -3 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny/pomarańczy
- 2 łyżki masła
- szczypta imbiru,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny/pomarańczy
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże (świeże lub suche) razem z łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.
- Mąkę przesiać, dodać lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy, sól, wanilię oraz wyrośnięty zaczyn. Chwilę wszystko wyrabiać.
- Następnie dodawać masło w kawałkach i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i lekko klejące. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć ją folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotować nadzienie - cukier połączyć ze skórką cytrynową lub pomarańczową, dodać masło i zmiksować na kremową masę. Na koniec dodać imbir oraz sok z cytryny/pomarańczy. Gotowe nadzienie chłodzić przez co najmniej pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm. Posmarować go zimnym nadzieniem zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegów.
- Zwinąć ciasto jak roladę i podzielić na 8 równych plastrów. Przełożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Przykryć folią i zostawić na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 180 C przez 25-30 min do zarumienienia skórki. Wystudzić na kratce i polać lukrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego