Baba drożdżowa parzona - przepis na Wielkanoc

2021-03-29
Baba drożdżowa parzona - przepis na Wielkanoc
Autor: thinkstockphotos.com Baba drożdżowa parzona to ciasto delikatne i wilgotne, dłużej pozostające świeże, niż tradycyjna babka.
średni
60 min
4

Baba drożdżowa parzona to ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Wypróbuj nasz przepis na wielkanocną babę drożdżową parzoną, która zachwyci domowników i gości. Naprawdę warto - przepis wcale nie jest trudny.

SKŁADNIKI

  • na zaczyn
  • 25 dkg mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wrzącego mleka
  • 7 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  •  
  • na ciasto
  • 10 żółtek
  • 15 dkg cukru
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg roztopionego masła
  • kieliszek ciemnego rumu
  • szczypta soli
  • 10 dkg rodzynek sparzonych wrzątkiem
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczyn: mąkę zaparz wrzącym mlekiem. Zostaw pod przykryciem do ostygnięcia. Dodaj drożdże roztarte z 1 łyżką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto: ubij do białości żółtka z cukrem. Wlej do nich zaczyn, dosyp resztę mąki. Wyrabiaj intensywnie, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Teraz dodaj roztopione masło, rum i szczyptę soli i ponownie wyrób ciasto. Na samym końcu dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy z kominkiem (26 cm średnicy i 16 cm wysokości). Pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • Gdy ciasto urośnie i wypełni całą formę wstaw je do pieca nagrzanego do 180 st. C i piecz około 50 minut. Jeszcze ciepłą babę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.