Truflowe ciasteczka: przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej

Truflowe ciasteczka: przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche ciasteczka truflowe z mąki ryżowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasteczka truflowe z mąki ryżowej są bardzo kruche. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmie Ci zaledwie 30 minut razem z czasem pieczenia. W czasie, gdy ciasteczka stygną,  możesz zaparzyć sobie filiżankę aromatycznej kawy i rozsiąść się wygodnie w fotelu. To Twój czas z odrobiną truflowej rozkoszy! 

Składniki

  • 60 g masła

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • 60 g cukru

  • 1 jajko

  • 140 g mąki ryżowej

  • 10 g kakao

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu.

  • Dodać kakao, kawę i cukier, wymieszać. Masę należy trochę ostudzić, dopiero wtedy dodać jajko i dobrze wymieszać.

  • Dodać proszek do pieczenia i mąkę, ciasto zamieszać łyżką.

  • Z miękkiego ciasta formować kulki, które kłaść na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut.

  • Pęknięcia, stali towarzysze prawie wszystkich bezglutenowych wypieków, wyglądają bardzo atrakcyjnie w tym ciastku, a samo ciasteczko nie potrzebuje nawet dodatkowej dekoracji.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).