Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche ciasteczka wg tego przepisu są naprawdę przepyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche ciasteczka przygotowane według tego przepisu  są naprawdę kruche, mają maślany smak i niezrównany zapach. Proste do przygotowania, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, doskonale się przechowują. Ale jeśli chcecie mieć co przechowywać - przygotujcie od razu  podwójną porcję tych  pyszności.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki

  • 25 dag masła

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 3–4 żółtka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło posiekać z mąką na piasek, wsypać cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto.

  • Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

  • Następnie rozwałkować na grubość 3–4 mm i wycinać foremką ciastka.

  • Przed upieczeniem można je posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze lub posypać orzechami (migdałami, makiem, sezamem, wiórkami kokosowymi itp.).

  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, aż będą miały złoty kolor.

Ocena: 2,6