Maślane ciasteczka z malinami

Maślane ciasteczka z malinami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Maślane ciasteczka z malinami to pyszny dodatek do popołudniowej herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche, cudownie maślane ciasteczka z konfiturą malinową najlepiej taką domowej roboty. Zawsze warto mieć ich zapas na wypadek, kiedy chodzi za nami coś pysznego. Znakomicie spełniają się w tej roli.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 kostka zimnego masła

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 0,5 szklanki soku z malin

  • konfitura malinowa

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki masła i posiekać razem. Dodać żółtka, sok i cukier puder i zagnieść ciasto.

  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką wyciąć kółka z ciasta, a w połowie z nich wyciąć otwory kieliszkiem.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ciasteczka i upiec w temperaturze 190 st. C. Wystarczy 15 minut.

  • Upieczone ciasteczka odstawić do ostudzenia. Chłodne ciastka przełożyć konfiturą malinową i przykryć krążkami z otworem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0