Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa

Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche ciasteczka w formie gniazdek z maszynki do mielenia mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche gniazdka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty.  Ten łatwy przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa poprowadzi was krok po kroku do sukcesu. Pyszne i proste, a jakie efektowne. 

Składniki

  • 1 szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 250 g masła lub margaryny

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczka soli

  • 1-2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasteczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę.

  • Dodać miękkie masło i ucierać do połączenia w jednorodną masę.

  • Następnie dodawać po 2 łyżki mąki i ucierać. Gdy ciasto stanie gęste, nadal dodawać mąkę i wyrabiać rękami. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie kleić się do rąk.

  • Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • Rozgrzać piekarnik do 200C. Blachę do pieczenia posypać mąką lub wyłożyć pergaminem.

  • Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno każdą część przepuścić przez maszynkę do mięsa. Pozostałe ciasto, trzymać w lodówce.

  • Gdy z sitka maszynki wyjdzie 5-7 cm ciasta, to chwytamy go dłonią od dołu i obcinamy nożem przy samym sitku.

  • Kupki makaronów z ciasta układamy na blasze w odstępach jedno od drugiego. Możemy je nieco zawinąć na kształt gniazdka. 

  • Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

  • Piec 35-40 minut.

  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3