Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Kruche ciasteczka piernikowe: łatwy przepis na domowe pierniczki [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]
![Kruche ciasteczka piernikowe: łatwy przepis na domowe pierniczki [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]](https://cdn1.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/24140/kruche-ciasteczka-piernikowe-latwy-przepis-na-dom.jpg)
Autor Zdjęcia: mat. pras. KASIA
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kruche ciasteczka piernikowe to świetny pomysł na rodzinne pieczenie. Ten łatwy przepis na niebiański smakołyk z łatwością poprowadzi Was krok po kroku do sukcesu. Wasz dom wypełni się słodkim zapachem świąt.
Składniki
Na ciasto:
950 g mąki pszennej
1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
200 g cukru pudru
250 g miodu
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do pierników
ewentualnie łyżka kakao
Na lukier:
2 szklanki cukru pudru
2 białka jajka
ew. barwnik spożywczy
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.