Kruche ciasteczka piernikowe: łatwy przepis na domowe pierniczki [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Kruche ciasteczka piernikowe: łatwy przepis na domowe pierniczki [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Autor Zdjęcia: mat. pras. KASIA

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche ciasteczka piernikowe to świetny pomysł na rodzinne pieczenie. Ten łatwy przepis na niebiański smakołyk z łatwością poprowadzi Was krok po kroku do sukcesu. Wasz dom wypełni się słodkim zapachem świąt. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 950 g mąki pszennej

  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)

  • 200 g cukru pudru

  • 250 g miodu

  • 3 żółtka

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 40 g przyprawy do pierników

  • ewentualnie łyżka kakao

  • Na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru

  • 2 białka jajka

  • ew. barwnik spożywczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.

  • Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

  • Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.

  • Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.

  • Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.

Ocena: 4