Klasyczne kokosanki: przepis na ciasteczka kokosowe

Klasyczne kokosanki: przepis na ciasteczka kokosowe

Autor Zdjęcia: Archiwum

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Klasyczne kokosanki to najpopularniejsze ciastka kokosowe. Wbrew pozorom są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Ich chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze oraz kokosowo-cytrynowy aromat będą najlepszą nagrodą za chwilkę pracy w kuchni. Należy zastanowić się, czy nie podwoić składników, ponieważ taki kokosowy smakołyk na pewno szybko zniknie z talerza. Wypróbuj przepis na klasyczne kokosanki.

Składniki

  • 4 białka

  • 1 szklanka cukru

  • 30 dag wiórków kokosowych (np. Bakalland)

  • starta skórka z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka należy ubić dokładnie, w trakcie ubijania dodać cukier.

  • Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki.

  • Piec około 25 minut w temperaturze 160-170°C.

Ocena: 2,3